teisipäev, september 26, 2006

Mai Po ehk kaelani vette!

Seekord siis minu põhiservice'ist, milleks on Mai Po Ecosystem - looduskaitseala korrashoidmine. Mai Po on üsna suur lahmakas maad HK loodeosas, kus on palju soist maad ning tiike. Sügiseti saabub sinna parvede kaupa rändlinde, kes kasutavad tiike ajutise elu- ja toitumispaigana. Aga kuna HK kliima on suviti üliniiske ja palav, põhjustades sellega kõige elava metsiku vohamise, kasvavad tiigid enne sügise saabumist vetikaid täis. See ei sobi ei lindudele, looduskaitseala omanikele ega ka turistidele, kes tahavad pildistada kauneid parte siledal veepinnal. Ehk siis: meid kui noori agaraid maaparandajaid saadeti tiike vetikatest puhastama. Asjal on muideks veel konks. Mitte ainult soodsad ilmastikutingimused ei põhjustanud veetaimede edukat kasvu, vaid sellele aitas kaasa ka viljakas põhi - eelmisel aastal tiike väisanud partide väljaheited. Muidugi anti meile kummikud ja kindad ning nii me siis läksimegi plastikpaatides vetikamerre hulpima. Algul roobitsesimegi ettevaatlikult rehadega pinnast, üritades oma ebastabiilses sõiduriistas tasakaalu hoida. Mõne tunni möödudes sai Edwinil villand ja ta hüppas üle ääre. Ja siis mina ja siis Marta. Kummikud lendasid jalast, kindad käest. Ja peab tunnistama, et jalgupidi pehmes põhjamudas ja -kakas (:P) oli palju mugavam tööd teha + vesi oli üsna soe! Päeva tipphetk oli vetikasõda, kui John Green (juhendaja) ei vaadanud. Päris tore on tilkuva vetikapuntraga pikku pead saada. :)
Lõunaks oli kõigil kergelt külm ning Marta ja mina tekitasime endile kuuri taha Squeezing Area (nagu koolis on Smoking Area), kus me käisime riideid kuiv(em)aks väänamas. Väike võileib + õun + veel üks väike võileib ning töö jätkus. Kella 4-ks (alustasime 10 paiku) oli üle poole tiigist kindlasti puhastet ning märjad ja haisvad LPC-kad asusid kooli(tegelikult peaks siin vist olema tühik, sest buss kuulub koolile)bussiga tagasiteele. Korra peeti meid veel maanteel kinni - ? tõenäoliselt sellepärast, et kellelgi polnud turvavöö kinnitet. Seadused on siin karmid. Ja rikkumiste eest karistatakse lausa absurdini. Trahvid metroos söömise/joomise/suitsetamise eest ulatuvad tuhandetesse, narkootikumide omamise eest määratakse üsna pikk vanglakaristus, sama varguse ja füüsilise vägivalla puhul. Pipragaasi omamine (isegi enesekaitseks!) on keelatud. Relvad ainult relvaloaga. Ja nii edasi ja nii edasi... meil oli selleteemaline ettekanne ühe HK politseijaoskonna ülema poolt. Lõpuks küsis üks poiss, kas meile midagi lubatud ka on. Ülem naeris ja ütles, et hingamine. Tõde on see, et tegelikult on hingamine üks ohtlikumaid tegevusi HK-s. :)

Mis veel vahepeal juhtunud on? Hmm, pidime prantsuse keeles valima ühe frankofoonia (?) maa ning tegema selle kohta ettekande. Valisin Belgia, kuna Sybille on tore ja abivalmis. :P Alguses oli mul paariline, kellega koos ettekannet teha, aga ta loobus prantsuse keelest (see oli tal 7. aine) ---> Madli tegi kõik ise. Lisaks jäin ma kõige viimaseks, niisiis pidin peaaegu kogu nädala grillima, enne kui see asi kaelast ära sai. Huh!

Käisin eelmisel nädalal ka oma teises service'is ehk siis Lok Yuk lasteaias inglise keelt õpetamas. Tund aega service planningut esmaspäeviti ning tund aega 5-6-aastaste koolieelikutega tegelemist neljapäeviti. Eelmine kord laulsime neile "Good afternoon, good afternoon, nice to see your smiling face" ja õpetasime m-tähte. Nad olid üllatavalt tublid ning ei võõrastanud mitte-aasiapäraste nägudega inimesi. :P

Minu creativity ehk art for the non-artists pole ikka veel hakanud. Aga loominguga tegelesin sel laupäeval, kui sööklas toimus maskiball. Läksime Peteriga kogemata 2nd yearide kunstiklassi ja võtsime nende pintsleid ja kui nad selle avastasid, saime paraja koosa. Läksime alandlikult alla 1st yearide kunstiklassi ning viis minutit hiljem tulid nad järele: "Andke andeks, et teid niimoodi ära ehmatasime." Selgus, et iga kunstiõpilane saab koolilt ainult ühe komplekti pintsleid ja seetõttu hoiavad kõik omi erilise hoolega. Aga me säilitasime siiski (loodetavasti) soojad suhted. :P

Huh. Uni kuubis. Tervitused kodumaale!
P.S. Keegi võiks mulle ilmast kirjutada.

Ikka ja alati Teie
Määdli


Lisaks tervitan oma lahedaid sugulasi!





Kommentaare ei ole: